Glasovi ne smiju propasti pa glasači traže desne kandidate u HDZ-a i HDS-u

Winston Churchill je rekao kako glavni problem s demokracijom svakom postane očit nakon pet minuta razgovora s prosječnim biračem, a Franklin Delano Roosevelt je nadodao rekavši kako demokracija ne može uspjeti ako oni koji biraju ne znaju mudro izabrati, zbog čega je glavni zaštitnik demokracije – edukacija.

Malo po malo glasači u Hrvatskoj također uče, a jedna stvar koju iznimno teško usvajaju je da glasuju za liste koje sigurno prolaze izborni prag, te za liste koje u perspektivi mogu koalirati s strankama po preferencijama tog konkretnog glasača.

Problematika propalih glasova u razmjernim izbornim sustavima postoji svugdje, a u zemljama s mlađim demokracijama poput Hrvatske je izraženija. U Hrvatskoj propada prosječno više od 500.000 glasova, odnosno svaki četvrti.

Ovo su počeli učiti glasači desnice pa bez obzira na mane i na kontinuiranu poziciju vlasti koja je uvijek izložena kritici sve češće iz pragmatičnih razloga biraju HDZ koji i ovaj put nastupa s svojim partnerom HDS-om. Ovome pomaže preferencijalni glas tako da desni glasači na listi HDZ-a traže Medveda, Stiera, Zekanovića, Anušića, Krstičevića, Lucića…

Vjerojatno isto vrijedi i za glasače centra koji traže svoje kandidate na listi HDZ-a da im glas ne propadne.

Neka liste poput Mosta kontinuirano gube bez obzira što će u nekim izbornim jedinicama prijeći prag zbog očite namjere da nakon izbora koaliraju s strankama ljevice.

Bitno je da glas ne propadne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *