Nekima za Vladu treba prijeći klimavi Most sakriven u političkom smogu

Na koji način je moguće sastaviti novu hrvatsku Vladu? S jedne strane imamo trenutno u vladajuću većinu u kojoj je najdominantnija stranka HDZ sa svojim partnerima, a to su Hrvatska demokršćanska stranka HDS, Hrvatska socijalno liberalna stranka HSLS i Hrvatska narodna stranka HNS. Također tu je i nekoliko istaknutih pojedinaca kao na primjer Silvano Hrelja ili Marijana Petir. Manjinci koji se često spominju kao priljepak isključivo HDZ-a mogu podržavati bilo koju većinu. Oni trenutno podržavaju ovu vladajuću većinu, međutim moramo napomenuti kako manjinci podržavaju svaku vladu pa će tako vjerojatno biti i u budućnosti.

Svi već znaju na koji način trenutna vladajuća većina želi priskrbiti dovoljan broj mandata za sljedeći saziv međutim nitko ne govori na koji način tu većinu želi osigurati danas lijeva oporba sa SDP-om na čelu koji usprkos brojnim pojedincima koje je uspio privući k sebi te će ih staviti na prolazna mjesta na svojim listama ne može računati na dovoljan broj mandata.

Za većinu u Saboru ljevica će trebati Most, jer ostale stranke koje možda prođu prag ili će biti vječna oporba ili će podržati vladu desnog centra na čelu sa HDZ-om, ako mu to bude potrebno.

Nije tajna i mnogo puta je u medijima od strane istaknutih članova Mosta izgovoreno kako su spremni na ideološki moratorij. Moramo naglasiti kako Most nikad nije inzistirao na ideologiji tako da bi koalicija sa strankama ljevice njima odgovarala kao što im je nekoć odgovarala i koalicija s HDZ-om za kojeg su se kleli i potpisivali da neće biti zajedno.

Uglavnom jedini način da lijeve stranke koje su danas u oporbi dođu do vlasti je preko Mosta. Ta stranka ovaj put spaja jednu populističku politiku sa izrazito lijevim politikama, a kako će eventualno izgledati koalicija Nikole Grmoje, Sandre Benčić i Peđe Grbina možda nikad ne vidimo jer prelazak mosta ljevici neće biti potreban s obzirom na rezultat trenutne vladajuće većine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *