Veseli li se Putin Milanovićevoj kandidaturi?

U Europi bjesni najveći rat od Drugog svjetskog u kome se na jednu stranu svrstala Ukrajina, EU i NATO, a na suprotnu stranu Rusija, Bjelorusija. Za razliku od ova dva bloka u trećem su kao u neka ne tako davna vremena oni  „Nesvrstani“, Srbija, Mađarska i Slovačka sa stavom koji u današnjoj politici može donijeti kratkotrajni plus kod populističkih glasača ali na duge staze takva nevjerodostojnost u međunarodnoj politici mora biti kažnjena. Ovaj trojac Nesvrstanih, Robert Fico, Viktor Orban i Aleksandar Vučić nije nažalost osamljen jer se njima očito priklonio i predsjednik RH Zoran Milanović. Ako zagovaraš iste teze i imaš istu ili sličnu retoriku kao Putin, Vučić i Orban te guraš Hrvatsku od EU i NATO-a onda je potpuno jasno koga zagovaraš i na čijoj si strani, a to upravo radi Zoran Milanović.

Biti na istoj geostrateškoj strani kao i Srbija i navijati za raspad EU i NATO-a ravno je izdajstvu jer kad bi se hipotetski dogodilo da nismo u okrilju odnosno pod zaštitom tih dvaju udruženja bili bi na milost i nemilost svima kojima smeta moderna i suverena hrvatska država.

Hipotetski, što mislite bi li Rusija stala na našu stranu u slučaju nekakvog međunarodnog sukoba? Zasigurno ne. Danas biti nejasan po pitanju međunarodne politike je zapravo jadno ali i opasno jer imati pregaženu Ukrajinu i izbijanje Rusije na zapadne granice EU je strahovito opasno.  

Najžalosnije je što mnogi koji se zaklinju u domoljublje to ne vide i što su progutali marketinšku priču koju je Milanović sipao zadnjih nekoliko godina. Nažalost jeftina antiestablišmentska politika koju najviše reprezentira Trump lako je prijemčiva pogotovo desnom ali i lijevom populističkom glasačkom tijelu. U svakom slučaju Milanovićeva najava kandidature za predsjednika Vlade Republike Hrvatske je u međunarodnoj zajednici ipak pozdravljena nažalost isključivo od strane Putina i onih koji mu se ulizuju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *